OpenCart vs PrestaShop: Hangisini Tercih Etmelisiniz?
Çevrimiçi satışların günümüzde patlamasıyla birlikte, birçok işletme sahibi çevrimiçi mağazaları tercih etmeye başladı. Ancak, bugün karşılaştırmasını yapacağımız OpenCart ve PrestaShop gibi e-ticaret altyapıları arasından en iyisini seçmek, işletme sahipleri için devasa bir puzzle parçalarını birleştirmek gibidir.
Genel Bakış
PrestaShop'a genel bakış
Başlangıç olarak PrestaShop, bir e-ticaret platformu olarak çalışan önemli bir içerik yönetim sistemidir. Açık kaynak kodludur ve genellikle basit arayüzü ile bilinir.
Günümüzde PrestaShop, 316.199 çevrimiçi mağaza ile birlikte pazarda sağlam bir yer edinmiş durumda. Bunun yanı sıra PrestaShop, kullanıcılarının temel kodda değişiklik yapmalarına olanak tanır. Bu nedenle, iş talebinizi karşılayan ve müşterilerinizi memnun edecek çeşitli tasarımlar yapmanız mümkündür.
Ancak, bu platformun PHP dilini kullandığını ve Smarty Şablon Motorunda çalıştığını unutmamalısınız. Bu nedenle, yalnızca Unix, Linux ve Windows işletim sistemleri PrestaShop ile uyumludur.
OpenCart'a genel bakış
OpenCart da benzer şekilde, kaynak koduna ücretsiz erişim sağlar, böylece mağaza sahipleri web sayfalarını kendi zevklerine göre kolayca ayarlayabilir ve geliştirebilir.
Yeni başlayanları destekleyen bir e-ticaret platformu olan OpenCart, PHP tabanlıdır ve 2021’in Ocak ayı itibarıyle tüm dünyada 450.000’i bulan aktif mağazaya ev sahipliği yapar. Bunun nedeni, çevrimiçi mağazanızı kusursuz bir şekilde yönetmenin oldukça kolay olmasıdır.
Genel bakışa göre yorumlayacak olursak, hem OpenCart hem de PrestaShop, kullanımları kolay bir yönetici paneli sunmaları sebebiyle oldukça kullanışlı. Sonuç olarak, ciddi bir teknik temeliniz olmasa bile kullanıcılar mağaza varlıklarını etkili bir şekilde yönetebilirler.
OpenCart ve PrestaShop, birbirine oldukça benzeyen e-ticaret altyapıları olmalarına rağmen, dikkate almanız gereken bazı farklılıklar da var elbet. Dilerseniz bu farklara, sundukları avantajlara ve dezavantajlara göz atalım.
Maliyet
PrestaShop maliyetler
Ücretsiz indirilebilir olma gerçeğinden bağımsız olarak PrestaShop, mağazanızın kurulumunu tamamlamak için bir SSL sertifikası, bir hosting (sunucu) hizmeti ve yüksek fiyatlarla modüller (modül başına 999,99 €'ya kadar) için ödeme yapmanızı gerektirir. Bu nedenle, CSS, HTML, PHP ve diğer teknik konularda size yardımcı olması için profesyonel bir web tasarımcıyla koordineli çalışmanız gerekebilir.
Aksi takdirde, bir PrestaShop mağazası kurmanın karmaşıklığında yolunuzu kaybedebilirsiniz.
OpenCart maliyetler
Aynı şekilde, OpenCart da ücretsiz olarak edinilebilen açık kaynak kodlu bir platformdur. Bununla birlikte, sunucu, alan adı ve bir SSL sertifikası, mağazanızın ideal faaliyetlerini yürütebilmesi için şarttır.
Ayrıca, mağazanızı geliştirmek için çeşitli modülleri kullanmanız gerekebilir, bunların bazıları ücretsizdir; diğerleri ise bir miktar ücret karşılığında edinilebilir.
Seçim
Açık kaynak kodlu doğaları sayesinde, hem OpenCart hem de PrestaShop'u indirmek ve kurulumunu yapmak ücretsizdir. SSL, alan adı ve sunucu ücretleri her web sitede olduğu gibi çevrimiçi mağazanızın sitesi için de gereklidir.
Birçok yönden yakın olsalar da, OpenCart, modüllerinin fiyatları gibi etmenlerden ötürü bir adım öne çıkıyor.
Kullanım Kolaylığı
Hem OpenCart hem de PrestaShop, yönetim sistemlerini kullanıcı dostu olacak şekilde sürekli olarak optimize ettikleri için bu yönleriyle popülerlik kazandılar.
Her şeyden önce PrestaShop kullanıcıları, mağaza performanslarını tek bakışta görmelerini sağlayan, katmanlı gezinme özelliğine sahip işlevsel bir kontrol paneline sahiptir. Bunun dışında, çevrimiçi mağazanızı dahili işlevlerini geliştiren güçlü eklenti ve modüller ile donatabilirsiniz.
Bir diğer platformumuz olan OpenCart da sezgisel arayüzü ve basit kurulum süreci ile kullanıcıların ilgisini çekiyor. Bunun dahası da var elbet, platformun oldukça modern ve kullanışlı bir yönetici paneli var. Bu nedenle, OpenCart mağazanızı nasıl kullanacağınızı ve özelleştireceğinizi öğrenmek için çok fazla zaman harcamanıza gerek yok.
Seçim
Her ikisi de fazlasıyla kullanıcı dostu platformlar olduğu için bu aşamada hangisinin önde olduğunu kestirmek pek de kolay değil. Ancak, kurulum aşamasının kolaylığı, OpenCart’ı burun farkıyla ön plana atıyor diyebiliriz.
Temalar
Şüphesiz bir web mağazası tasarımı oluştururken mağazanızın görünürlüğünü ve ödeme işlemlerinin kolaylığını müşterileriniz için sağlamak istersiniz. Bu nedenle birçok mağaza sahibi, bir platform tercihi yaparken temaların ve eklentilerin çeşitliliğine çok önem verir. Dilerseniz gelin, OpenCart ve PrestaShop'un biraz derinliklerine dalalım.
PrestaShop temaları
PrestaShop, toplamda 2000'den fazla temaya sahiptir, bunların birçoğu yüksek kaliteli ve mobil uyumlu şablonlar. PrestaShop'un orijinal temalarının yanı sıra, profesyonel tasarımcılar da çok sayıda tema oluşturarak bu havuzu genişletir. Bu nedenle, temel varsayılan temaları kullanmak yerine mağazanızın satış amaçlarına yönelik görünümünü değiştirmek için premium temalar satın alabilirsiniz.
Açık kaynak kodlu bir altyapı olan PrestaShop, kullanıcılarının varsayılan kod yapısını düzenlemelerine olanak tanır ve bununla birlikte, mevcut temaları özelleştirmek veya sıfırdan yeni bir tane oluşturmak istiyorsanız HTML, CSS ve web tasarım hakkında özel bilgi sahibi olmanız şarttır.
Dikkat etmeniz gereken bir şey de PrestaShop’ta bazı mobil duyarlı temaların, masaüstü ile uyumlu olmamasıdır. Beğendiğiniz temayı satın almadan önce hem mobil, hem de masaüstünden denediğinizden emin olmanız gereklidir.
OpenCart temaları
Öte yandan, OpenCart ise 1800 civarı temasıyla bu alanda oldukça iyi bir konumda. En önemlisi de OpenCart'ın gelişmiş tema sistemi, temanızı satın almadan önce ön değişiklikler yaparak web sitenizin nasıl görüneceğini ayrıntılı şekilde önizlemenizi sağlar. Bu sayede mağazanız için en kullanışlı temayı seçebilir ve müşteri potansiyelinizi kısa sürede artırabilirsiniz.
PrestaShop’ta olduğu gibi gerekli yazılım ve web tasarım bilgilerine sahip olduğunuz takdirde ek düzenlemeler yapmanız da mümkün. Yetersiz olduğunuz kısımlarda ise bir web tasarım uzmanından oldukça uygun fiyatlara destek alabilirsiniz.
Seçim
OpenCart bu roundda her ne kadar daha az temaya sahip olsa da kazanan taraf oluyor. Bunun sebeplerinden başlıcası da OpenCart’ta temayı satın almadan önce, önizlemeyi dilediğiniz gibi düzenleyerek, tam anlamıyla nasıl bir mağazacılık deneyimi yaşayacağınızı test edebiliyor olmanız.
Uluslararası Pazarlama İmkanları
Bu adımda, OpenCart ve PrestaShop'ı üç farklı alanda tablo yoluyla değerlendireceğiz: Diller, Vergiler ve Para Birimleri.
PrestaShop | OpenCart | |
Diller | PrestaShop, uluslararası alanda ticari çalışmalarınıza yardımcı olan birçok dil seçeneği mevcuttur. | OpenCart'ın mağazası için varsayılan dil İngilizce'dir. Ancak dilediğiniz dilleri destekleyen modülleri ücretsiz bir şekilde edinebilirsiniz. |
Vergiler |
PrestaShop kullanıcıları varsayılan satış vergilerini tüm ülke ve konumlara uygulayabilir. Bazı sınırlı vergi yapılandırma ayarları nedeniyle, mağaza öğelerinize özel belirli bir vergi uygulayamazsınız. Kesin vergi oranlarını otomatik olarak uygulamak için mağaza sahipleri, “Uluslararası” bölümüne vergi kurallarını eklemelidir. |
PrestaShop'un aksine, bir OpenCart mağazasına sahip olanlar, belirli bir türdeki ürünler için, belirli bir vergi oranı belirleyebilir. Ek olarak farklı konum ve ülkelere göre mağazalarınızda vergi oranlarını tanımlayabilirsiniz. |
Para birimleri | Ürün fiyatlarını ayarlamak için kendinize bir varsayılan para birimi belirlersiniz. | Varsayılan para birimi hangisi olursa olsun, ziyaretçileriniz tercihleri kendi para birimlerine göre ayarlayabilir ve bu şekilde alışverişlerini kolaylıkla yapabilir. |
Modüller
PrestaShop modülleri
PrestaShop 3700'den fala modülle, çevrimiçi mağazanızı çeşitli yönlerden geliştirmenize olanak tanır. Bu platformun modülleri, tasarım ve navigasyon, nakliye ve lojistik, yönetim, promosyon ve pazarlama, ödeme yöntemleri gibi birçok özellikleri kendinizce özelleştirmenizi sağlar.
OpenCart modülleri
PrestaShop'a benzer şekilde OpenCart da işletme sahiplerinin mağazalarını özelleştirebilmesi adına 13.000'den fazla kullanıma hazır eklenti sunar. Tüm eklentiler, geliştiriciler ve OpenCart ortakları tarafından sağlanır. Güzel yanı şu ki, bu eklentilerin çoğu ücretsizdir veya ücretli olanlar ise birçok platforma göre oldukça makul fiyatlarla karşınıza çıkar.
SEO ve Pazarlama
SEO, web sitenizin trafiğini ve dolaylı olarak satışları artırmak için e-ticaret mağazalarının sahip olması gereken değerli bir silahtır. OpenCart ve PrestaShop’un SEO özelliklerine ilişkin analizimizle hangisinin bu yönden avantajlı olduğunu inceledik.
PrestaShop seo ve pazarlama
PrestaShop'u kullanarak, dahili SEO mekanizmalarından faydalanabilirsiniz. Ayrıntıya inecek olursak PrestaShop’un kullanıcılarına otomatik olarak doğru URL'ler oluşturma, sayfaları ve meta etiketlerini düzenleme, XML site haritası ve robot.txt dosyasını ayarlama, kanonik etiketleri kullanma hizmetleri gibi yetkilere sahip olursunuz.
Bu temel işlevlerin ihtiyacınızı karşılayamaması durumunda, PrestaShop’un mağazasından gerekli ek modülleri satın alabilirsiniz. Bu eklentilerin temel olanlara göre üstün işlevlerini göz önünde bulundurarak yüksek bir bedel ödemeniz gerekebilir. Bu nedenle yüksek ücretleri ödemeye değip değmeyeceği hakkında iyi düşünmelisiniz.
OpenCart seo ve pazarlama
Buna karşılık OpenCart, varsayılan halinde SEO konusunda biraz eksik kalır. Her şeyden önce, mağazanızın arama motorlarında sıralamasının yükselmesi için PHP kodlama becerilerine sahip olmanız gerekir.
Ancak iyi olan şu ki, mağazanızın SEO performansını artırabilecek birçok eklentiye kolaylıkla erişmeniz mümkün. Bu paketlerin fiyatları, sundukları işlevselliklerin kapsamına göre değişiklik gösterir. Ancak ortalamayı düşünecek olursak PrestaShop’a göre daha uygun fiyatlıdır.
Seçim
PrestaShop varsayılan haliyle SEO konusunda OpenCart’ın oldukça önünde, OpenCart’ta ise SEO kaliteli bir SEO optimizasyonu için bazı eklentiler edinmeniz ve gerektiği takdirde bir web tasarım uzmanından destek almanız gerekebilir. Uzantıların uygun olması da OpenCart’ın bu alandaki olumlu yönlerinden biri elbet.
Güvenlik
OpenCart ve PrestaShop'un açık kaynak kodlu altyapılar olması, onları bazı yönlerden savunmasız hale getiriyor. Güvenliği sağlamanın yolu ise, güvenlik düzeyini artırmak amaçlı üretilen çeşitli eklentilerden faydalanmak. Bunun yanı sıra OpenCart, müşterilerinin kullanabileceği temel güvenlik modüllerini sunan önerilerde bulunur.
Elbette bir güvenlik modülü eklemek tek çözüm değildir, bu modülleri güvenilir teknoloji ortaklarından satın almanız da önemlidir. OpenCart güvenlik alanında PrestaShop’a göre daha fazla eklentiye sahiptir.
Seçim
Bu alanda net bir üstünlük olmasa da, güvenlik modüllerinin sayısının fazla olmasından ötürü OpenCart size daha çeşitli bir güvenlik sunar.
Destek Sistemi
PrestaShop destek sistemi
Çevrimiçi mağaza faaliyetlerine olan talebin artmasından ötürü, sınıfının en iyi hizmetini sunmayı amaçlayan PrestaShop, oldukça çeşitli bir müşteri hizmeti sunar.
Mağaza sahipleri, PrestaShop Online Assistance ve PrestaShop Technical Assistance olmak üzere iki destek sisteminden yararlanabilir. İlk kaynak, resmi belgeler, kılavuzlar, web seminerleri, eğitimler, bloglar, SSS'ler, eğitim kursları (hem mağaza sahipleri hem de geliştiriciler için) ve bir forum içerir.
Ek olarak, PrestaShop 50 € ile 1.400 € arasında ödeme yapmanızı gerektiren 4 destek planı sunar:
- Support Plan (Destek planı)
- Migration / Update (Taşıma / Güncelleme)
- Tickets
- Starter Pack (Başlangıç paketi)
Bunlar dışında mağazayla ilgili sorunlarınızı çözmek için PrestaShop uzmanlığı bulunan web tasarım ajanslarıyla çalışabilirsiniz.
OpenCart destek sistemi
OpenCart kullanıcıları, çevrimiçi belgeler, video eğitimleri, bloglar ve bir de forum dahil olmak üzere çeşitli destek hizmetleri arasından seçim yapabilir. Topluluk forumunda yaklaşık 120 ila 130 bin kişi bulunur.
İyi haber şu ki, OpenCart forumları inanılmaz derecede aktiftir. Böylece, mağazanız hakkındaki sorunları kolayca çözebilirsiniz.
PrestaShop’a kıyasla OpenCart hakkında olumlu yönlerden biri de, Aylık 99 $ ücret ile sunduğu özel destektir. Ayrıca dilediğiniz takdirde bir web tasarım ajansı ile koordine çalışarak sorunlarınızı çözmeniz mümkün.
Seçim
OpenCart ve PrestaShop’un en çekişmeli olduğu alanlardan biri şüphesiz ki destek. Bu aşamada her ikisi de çeşitli olanaklar sunsa da, OpenCart’ın özel destek sisteminin daha uygun fiyatlı olması bu platformu bir adım öne çıkarıyor.
Sonuç
Hem OpenCart hem de PrestaShop, günden güne gelişen birer e-ticaret platformudur.
Her ikisi de çevrimiçi mağazanızın satışlarını artırarak başarılı olmasını amaçlayan büyüleyici özelliklere sahip olsa da, haliyle aralarında bir seçim yapmak pek de kolay değil.
Yukarıda detaylarıyla incelediğimiz tüm faktörleri göz önünde bulunduracak olursak, OpenCart, mağazanızı dilediğiniz gibi özelleştirebilmek ve tema seçiminde hata riskiyle karşılaşmak istemiyorsanız; tam da aradığınız özellikleri sunar. Bunun da ötesinde, e-ticaret endüstrisinde yeniyseniz, OpenCart oldukça basit bir yönetim paneline sahiptir ve kolayca öğrenebilirsiniz.